Hər fabrikə bir ruhani

Broyler fabrikərində “halal” nəzarətçi ştatı olacaq. Qafqaz Müsəlmanları İdarəsi hər gün quşların sənaye üsulu ilə kəsilməsində iştirak edəcək. Şəriət qaydasına uyğun olmayan məhsul çıxdaş ediləcək. Bu barədə Standartlaşdırma, Metrologiya və Patent üzrə Dövlət Komitəsinin sədri Ramiz Həsənov jurnalistlərə məlumat verib.

Amma o, müsbət səmərə sxemini açıqlamayıb. Azərbaycanda 20-dək iri quşçuluq təsərrüftaı var. Bunlardan «Abşeron broyler», «Siyəzən broyler» və «Dəvəçi broyler» sutkada minlərlə tiyuq istehsal edir. Məlum deyil, belə templərdə molla “halallıq” prosesinə necə nəzarət edəcək.

“Halal” sertifikatı vermək istəyənlərə beynəlxalq (yerli hələ yoxdur) texnologiyanın əsas parametrlərini açıqlayırıq. Toyuqların kəsimi və emalı yüksək məhsuldarlığı (saatda 1-12 min) və sanitariya şəraiti olan konveyer xəttində həyata keçirilməlidir. Quş emalında belə əməliyyatlar var: konveyerdə asılma, hərəkətsizlik, kəsilmə, qanın təmizlənməsi. Bu təkcə kütləvilik yox, həm də qibləyə yönəlmiş avadanlıq deməkdir. Minlərlə quşun kəsilməsinə nəzarət edəcək molla necə tapılacaq?

Standartlaşdırma, Metrologiya və Patent üzrə Dövlət Komitəsinin məlumatına görə, artıq “halal” standartı hazırlanıb və kolbasa-sosiska istehsal edən 5 müəssisəyə sertifikat verilib. Kolbasada mütləq donuz piyi olmalıdır. Yoxsa bu, başqa ət məhsulu olur.

Ekspertlərə görə, Komitə rəhbərliyinin məqsədi kasıb əhalinin ziyanına varlı istehsalçılara «islam icazəsi» verməkdir. Əlavə mənfəət ideyasının halallıq və dini dəyərlərə dəxli yoxdur. –17D—

Rəy yaz

İqtisadiyyat

Bizi sosial şəbəkələrdə izləyin

Xəbər lenti