Ərzaq məhsullarının istehsalı artıb

2012-ci ildə Azərbaycanda əsas ərzaq məhsullarının istehsalı artıb. Həmçinin nəzərə alınmayan ərzaq istehsalı da mövcuddur.

Yerli istehsalın artım fonunda ərzaq məhsullarının idxalı 1,6% azalıb. 

Dövlət Statistika Komitəsinin məlumatına görə, ötən il ət istehsalı (broyler məhsulu nəzərə alaraq) 264 ton təşkil edib. Bu da 2011-ci ildən 2,6% çoxdur. Bir il ərzində ət idxalı 30% azalaraq pul ifadəsində $15,7 mln. təşkil edib. 

Gətirilmə xammala əsaslanan bitki yağlarının (+64,5%) və marqarinin (+15,2%) istehsalı nəzərə çarpan dərəcədə artıb. Ümumilikdə müvafiq olaraq 63,1 min və 23 min ton məhsul istehsalı edilib. Yağların bir hissəsi ($221,7 mln., +27,6%) ixrac edilib.

Şəkər istehsalı da idxal olan xammala arxalanır. 2012-ci ildə 355,1 min ton şəkər tozu və şəkər (+6,3%) istehsal edilib. Bu məhsulun ixracı $176,5 mln. (5,2%) təşkil edib.

Ticarət şəbəkəsinə daxil olub, həmçinin ev təsərrüfatları tərəfindən 820 min ton təzə süd istifadə edilib. Bu 2011-ci ildən 0,1% azdır. Bununla yanaşı pendir və kəsmik (+0,7), qaymaq (+2,3) və kərə yağı (+1,5%) istehsalı artıb. Belə məhsulların istehsal həcmləri müvafiq olaraq 6,5 min,  4,4 min və 21,8 min təşkil edib. Dövlət Gömrük Komitəsinin məlumatına görə, 2012-ci ildə süd məhsullarının idxalı pul ifadəsində $7 mln. (-25%) təşkil edib.

DGK-nin məlumatına əsasən, kolbasa məhsullarının istehsalı 1 989,9 ton təşkil edib. Ekspertlərin fikrincə, kolbasa və sosis istehsalında artım var və bu həcmlər real mənzərəni əks etdirmir. Bu məhsulların istehsal həcmləri vergidən yayındırılır. --08B— 

 

 

Rəy yaz

İqtisadiyyat

Bizi sosial şəbəkələrdə izləyin

Xəbər lenti