Çörəyə qənaətlə bağlı məsələ aktuallaşıb

Çörək bişirənlərə «qənaətli» məhsul istehsal etmək tövsiyə olunub. Azərbaycan Standartlaşdırma, Metrologiya və Patent üzrə Dövlət Komitəsinin sədri Ramiz Həsənovun çörək istehsalçıları ilə görüşdə səsləndirdiyi sözlərə görə, bir nömrəli məhsulun müxtəlif çəki kateqoriyalarını nəzərdə tutan yeni standartlara ehtiyac var. Onda olan məlumata görə, mağazalarda onlarla çörək növü satılır, o cümlədən məşhur kürə, «zavod», çovdar, batonlar, səhər yeməyi üçün 1,5 kq-dan 100 qr-a qədər çörək. Dövlət Standartlaşdırma Komitəsinin rəhbəri hesab edir ki, əhali «ehtiyat» çörək-bulka məmulatlarının alınmasından həddən artuq sui-istifadə edir. «100 qramdan 600 qrama qədər çəkisi olan çörək istehsal etməyi təklif edirəm, bu da istehlakçılara real tələblərinə uyğun çörək almağa və bununla da çörəyin artığını tullamamağa imkan verəcək». «Çörəyə qənaət» problemi SSRİ vaxtı üç dəfə səsləndirilib. Sonuncu dəfə bu, ötən əsrin 1980-ci illərində olub. Məmurlar taxılın yığımı, saxlanılması, üyüdülmə və bişirilmənin standartları barədə düşünmək əvəzinə «kəmərləri sıxmağın» vacibliyindən danışırdı. Həsənov çörək məhsullarının məcburi qablaşdırılmasına da toxunub. Onun sözlərinə görə, yerli sahibkarlar təzə (isti, hətta qaynar) çörək satmağa üstünlük verir, ancaq onun bu formada istifadəsi həzmə ziyandı, üstəlik də gigiyenik deyil. Ona görə də beynəlxalq standartların gözlənilmədiyinə görə cərimələr əsaslıdır, - hesab edir o. 

Nəhayət, çoxdandır çörək bişirənlərin xüsusi tədris müəssisələrindən hazırlanması ilə bağlı çoxdandır ortaya çıxan məsələyə toxunulub. --17D--

 

Rəy yaz

İqtisadiyyat

Bizi sosial şəbəkələrdə izləyin

Xəbər lenti