Vaşinqtonun mərkəzində Azərbaycan “Şərbət”i

Necə oldu ki, Amerikalılar Azərbaycan paxlavasını bəyəndilər?

Amerikanın paytaxtında, Vaşinqtonun tarixi mərkəzində - müxtəlif dünya xalqlarının mətbəxlərinin təmsil olunduğu restoranlarla məşhur olan Adams Morganda məşhur 18-ci küçədə yerləşən “Şərbət” Azərbaycan kafesi fəaliyyət göstərdiyi qısa müddət ərzində böyük məşhurluq qazanıb.

Amerikalılar bu müəssisədə təqdim edilən şəkərburanı, paxlavanı, badamburanı, şorqoğalını, qutabı, Azərbaycan milli mətbəxinin digər unlu bişmələrini dərhal bəyəniblər.

ABŞ-da bir çox bizneslərin, xüsusən də ictimai iaşə obyektlərinin zərərə uğramasına, bəzilərinin isə tamamilə bağlanmasına baxmayaraq, pandemiya şəraitində işə salınan layihə uğurlu olub.

“Biz 2 ilə yaxın kafe-şirniyyat dükanı açmağa hazırlaşırdıq. Amerikada bu cür obyektlərin açılması qanunla müəyyən edilmiş bir çox prosedurlardan keçməyi tələb edir. Biz kafeni ötən ilin martında açmağı planlaşdırırdıq. Amma COVİD-19 pandemiyası başladı və bütün dünya sanki dondu. Amerikada bütün kafelər, restoranlar bağlanmışdı. Obyekti yalnız iyulda, məhdudiyyətlər bir qədər yumşaldıldıqda işə salmaq mümkün oldu. Amma bu da heç də yaxşı vaxt deyildi. Həmin vaxt faktiki olaraq yalnız çatdırılma xidməti ilə işləmək olurdu”, deyə kafe-şirniyyat dükanının sahibi, əslən Naxçıvan Muxtar Respublikasından olan İlhamə Səfərova Turan-a müsahibəsində bildirib.

Amerikanın paytaxtında, özü də tam mərkəzdə, həm də çox sayda belə obyektin olduğu küçədə, yəni güclü rəqabət şəraitində belə bir müəssisə açmaq ideyası necə yaranıb?

Bu ideyanı amerikalılar özləri veriblər, İran əsilli məşhur jurnalist, 2014-cü ildə İranda həbs olunan Ceyson Rezoyanın da bu ideyanın yaranmasında iştirakı olub.

Ceyson Rezoyan 2014-cü ildə İranda həbs edilib və iki il sonra ABŞ və İİR arasında məhbusların dəyişdirilməsi nəticəsində azad edilib.

“2014-cü ildə qardaşım İranda tamamilə uydurma ittihamla həbs edilmişdi. Tehranda “Evin” həbsxanasında o, Ceyson Rezoyanla birlikdə saxlanılırdı. Amerikalı jurnalist əvvəlcə həyat yoldaşı ilə birlikdə həbs edilmişdi, daha sonra həyat yoldaşını buraxdılar, Ceyson isə həbsdə qaldı və ona qida məhsulları və başqa şeylər ötürmək qadağan idi. Amma qardaşım Mirsani onunla bölüşürdü. Anam qardaşıma paxlava, şəkərbura, qoğal, qutab, plov və s. göndərirdi. Mirsani Ceysonu da qonaq edirdi və bizim şirniyyatımız və yeməklərimiz onun çox xoşuna gəlirdi. Bir müddət sonra Ceyson sərbəst buraxıldı, daha sonra isə qardaşım da azadlığa çıxdı”, deyə Səfərova qeyd edir.

2018-ci ildə Səfərovanın qızı Amerika ali məktəbinə daxil olduqda ailəsi müvəqqəti olaraq ABŞ-a köçür.

Rezoyan Səfərovların Amerikada olduqlarını öyrəndikdə onları qonaq çağırır.

Rezoyanın Azərbaycan şirniyyatını çox sevdiyini bilən Səfərovlar onlara gedərkən bişirdikləri kulinariya məmulatlarını aparıblar.

Görüş zamanı Rezoyanlar Səfərovların bişirdikləri şirniyyatın dadından məftunluqlarını dilə gətirərək, onları satış üçün hazırlamaq ideyasını verirlər.

Səfərovların tanışı olan, paxlava, şəkərbura, qoğala qonaq etdikləri digər amerikalılar da eyni şeyi deyirdilər.

“Və biz bu layihəni həyata keçirmək qərarına gəldik. Məkan icarəsi üçün yer axtararkən ağlımıza obyekti Adams-Morganda açmaq fikri gəldi.  Burada, bu küçədə bir çox dünya xalqlarının mətbəxləri təmsil olunub, niyə burada bizim Azərbaycan mətbəxi də olmasın?”, deyə kafe sahibi bildirir.

İstənilən biznesin açılmasının riskləri var. “Pandemiya ilə əlaqədar tətbiq edilmiş məhdudiyyətlər şəraitində bu, daha da çətindir. Amma iş yaxşı getdi. Amerikalılar bizim məhsullarımızı bəyənməyə başladılar”, deyə Səfərova qeyd edir.

Kafenin açılması ilə bağlı hər hansı reklam kampaniyası keçirilib?

“Biz xüsusi bir reklam kampaniyası keçirmirdik və bunun üçün imkanımız da yox idi.

Kafemizin açılması yerli mətbuatın diqqətini cəlb edib. Hətta “Vaşinqton Post” da bizim haqqımızda yazıb: https://www.washingtonpost.com/lifestyle/food/sharbat-bakery-review/2021/02/24/ee6ab946-7454-11eb-9537-496158cc5fd9_story.html. Biz facebook-da və instagram-da kafe haqqında səhifələr açdıq. Sosial şəbəkələrdə ABŞ-da yaşayan azərbaycanlılar da bizi dəstəklədilər. Amma əsas reklam, məlum olduğu kimi, məhsulun keyfiyyəti, bu halda dadıdır. O, alıcıların çox xoşuna gəldi və hamı kafemiz haqqında dostlarına, tanışlarına məlumat verməyə başladı”, deyə Səfərova bildirib.

Kafe 20 nəfər üçün nəzərdə tutulub.

“Amma indi bizə küçədə də masa qoyulması üçün icazə verilməsi məsələsi həll edilir”, deyə kafe sahibi sözünə davam edib.

Yerində xidmətlə yanaşı, müəssisə sifarişlər də götürür.

Burada təkcə milli şirniyyatlar və yeməklər deyil, tortlar da bişirilir. “Şərbət”də Bakıda məşhur olan “Abşeron”, “Napaleon”, “Ballı tort”, “Nağıl” və s. tortlar təklif edilir.

İstirahət günləri kafedə pomidor-yumurta, inək kolbasası, pendir, üzeytun, avakado və şirin çaydan ibarət səhər menyusu təklif edilir. Burada əvvəlcədən milli yeməklər, o cümlədən müxtəlif dolma və plov növləri, düşbərə, gürzə və digər unlu məmulat yarımfabrikatları sifariş vermək olar.

Kafenin müştəriləri kimlərdir?

“Bizə müxtəlif yaşlarda və müxtəlif peşələrin nümayəndələri olan insanlar gəlir. Siyasi dairələrdən tanınmış şəxslər, ictimai xadimlər gəlib. Kafemizə gələnlər arasında Barak Obamanın qızı da olub”, deyə Səfərova qeyd edib.

“Şərbət” Azərbaycanlı icması üçün də, həmçinin Azərbaycanın ABŞ-dakı səfirliyinin əməkdaşları üçün də məşhur yerə çevrilib.

Səfərova biznesini inkişaf etdirməyi planlaşdırır.

“Biz cəmi 4 nəfər işləyirik. Mən özüm bişirirəm. Sifarişləri çətinliklə çatdırırıq. Bişirdiklərimizin məşhurluğunu nəzərə alaraq, artıq “Şərbət”i Vaşinqtonda və gələcəkdə Amerikanın başqa yerlərində kafelər şəbəkəsinə çevirmək barədə düşünürük”, deyə Səfərova bildirib.

Biznesin genişləndirilməsindəki çətinliklərdən biri aşpaz çatışmazlığıdır.

“Biz aşpazların sayını artırmalıyıq. Onları iş üçün Azərbaycandan dəvət edə bilərik, amma iş vizası almaq asan deyil”, deyə Səfərova qeyd edib.

Müəssisənin adına gəlincə, o qeyd edib ki, “Şərbət” bir çox Şərq xalqlarının içkisidir və bütün dünyada məşhurdur və bu mənada brendi təbliğ etmək daha asandır.

Rəy yaz

Cəmiyyət

Bizi sosial şəbəkələrdə izləyin

Xəbər lenti